Te strakke of vernauwde voorhuid
Vernauwde voorhuid wordt in medische term ook wel Phimosis genoemd. Hierbij lukt het niet goed om de voorhuid naar achter te schuiven. De opening van de voorhuid is te klein waardoor de eikel niet bloot komt te liggen. Dit gaat vaak gepaard met pijn.
De voorhuid is een stukje huid van de penis die de eikel bedekt. Dit is in normale situatie een rekbare huid. Per man kan het verschillen hoe lang de voorhuid is. Sommige mannen hebben een korte voorhuid en weer anderen hebben een langere voorhuid.
Klachten bij een strakke voorhuid
Als u last heeft van een vernauwde voorhuid, kan dit leiden tot volgende klachten:
- Problemen bij plassen of een zwakke straal
- Niet goed schoon kunnen houden van de eikel
- Pijn bij erectie en dus ook pijn bij geslachtsgemeenschap
- Het ontstaan van scheurtjes in de voorhuid, dit geeft ook pijnklachten
Hoe ontstaat een strakke voorhuid?
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom volwassenen mannen las krijgen van een vernauwing van de voorhuid. Dit kan onder anderen komen door:
- Terugkerende ontstekingen van de voorhuid, dit kan ervoor zorgen dat er kleine littekens in de voorhuid ontstaan. Het littekenweefsel is altijd stugger dan de oorspronkelijke voorhuid. Hierdoor wordt de voorhuid strakker en ontstaat er vernauwing.
- Door slechte hygiëne, als u de voorhuid en de penis niet goed schoonmaakt kan dit ook leiden tot een vernauwing van de voorhuid.
- Soms kan het zijn dat de klachten van de voorhuid in de familie zitten. Vader heeft er last van en zijn zoon krijgt daar ook last van.
- Door gebruik van piercing.
Behandeling bij vernauwde voorhuid
- Hormoonzalf: In eerste instantie kunnen de klachten van de vernauwing van de voorhuid verholpen worden door het gebruik van een hormoonzalf. Deze zalf zorgt ervoor dat de huid wat soepeler wordt en hierdoor is het mogelijk om de voorhuid weer naar achteren te schuiven zodat de eikel bloot komt te liggen.
Gezien er hormonen in deze zalf zitten, mag je deze niet langer dan 2 maande gebruiken, en moet je dan ook stoppen met het gebruik van deze zalf. Soms zijn de klachten dan verdwenen en soms komen de klachten na stoppen ook weer terug. Deze zalf is alleen verkrijgbaar op recept. - Operatie: Blijft u klachten houden of de klachten zijn zo erg dat de zalf niet meer helpt. Dan kunt u direct kiezen voor een operatieve behandeling oftewel besnijdenis. Hierbij wordt de voorhuid met een operatie weggehaald, waardoor de klachten meteen verdwijnen. Lees meer over de operatie zoals wij deze uitvoeren.
Kosten en vergoeding
De kosten voor de ingreep bedragen €425,-
Bij een medische indicatie met een verwijzing van de huisarts of specialist wordt de ingreep wel vergoed. Hiervoor gelden andere tarieven. U kunt zich hiervoor bij ons informeren.