Besnijdenis jongen2023-03-22T12:44:42+00:00

BESNIJDENIS JONGEN

Besnijdenis bij jongens om religieuze of medische redenen.

  • Circumcisie door ervaren artsen

  • Zonder pijn en angst
  • Tijd en aandacht voor baby en ouders

BESNIJDENIS JONGEN

Besnijdenis bij jongens om religieuze of medische redenen.

  • Circumcisie door ervaren artsen

  • Zonder pijn en angst
  • Tijd en aandacht voor baby en ouders

Besnijdenis bij jongens

Bij een besnijdenis ook wel circumcisie genoemd, wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden hiertoe bij kinderen is van culturele aard. Bij oudere jongens kan er soms ook sprake zijn van een medische redenen om de besnijdenis (circumcisie) te laten uitvoeren.

Een besnijdenis is een bijzonder feestelijk moment

Er zijn maar weinig medische ingrepen die ook feestelijk zijn. Een besnijdenis is de uitzondering op de regel. Deze ingreep is voor moslims en de joden overal ter wereld een bijzonder moment. Onze artsen begrijpen het belang van dit bijzonder moment, daarom nemen ze ook uitgebreid tijd hiervoor en zorgen ervoor dat de behandeling voor uw zoon zo comfortabel mogelijk verloopt. Zonder pijn en zonder angst, met tijd en aandacht voor kind en ouders.

Waarom besnijden?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een besnijdenis. Vaak wordt een besnijdenis verricht op grond van culturele en/of godsdienstige gronden. Daarnaast zijn er een aantal medische indicaties voor deze ingreep. Hieronder vindt u meer informatie hierover.

De behandeling

Besnijdenis is voor zowel voor het kind als voor ouders een zeer bijzondere en speciale gebeurtenis. Bij MC Kliniek begrijpen wij dat goed en nemen uitgebreid tijd voor u. Wij streven voor een cosmetisch mooi resultaat met zo min mogelijk stress voor het kind. Hierbij staat deskundigheid en veiligheid van de behandeling hoog in het vaandel.

Intakegesprek

U kunt zich via de website aanmelden om een afspraak te maken voor de ingreep. Er is geen intakegesprek nodig. Indien u vragen heeft over de behandeling dan kunt u telefonisch contact met ons op nemen of het contactformulier invullen.
Als er geen bijzonderheden zijn, zult u ingepland worden voor een operatie.

Voorbereiding

Met uw afspraak voor de behandeling, ontvangt u ook een informatiefolder van ons. Hierin staat uitgelegd hoe u uw kind goed kunt voorbereiden op de behandeling.

Bij wat oudere kinderen vanaf 4 jaar, adviseren wij de kinderen goed voor te bereiden op de ingreep. U kunt uitleg geven dat de dokter de operatie zal uitvoeren. In het begin kan het soms een klein beetje prikken. De dokter zorgt ervoor dat hij helemaal niets meer voelt. Voor de afleiding kan uw zoon zijn favoriete programma op de telefoon kijken.

Wat neemt u mee?

  • Uw geldige legitimatiebewijs en van uw zoon
  • Ondertekende toestemmingsverklaring door beide ouders
  • Indien u meerder medicatie gebruikt, uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)
  • Strak ondergoed.

Operatie

Nadat de gegevens gecontroleerd zijn en het toestemmingsformulier door beide ouders is ondertekend. Krijgt u uitleg over de nazorg, hierin wordt aan de hand van een formulier en foto’s uitgelegd wat u kunt verwachten van de herstelperiode.

Bij kindjes vanaf 1 jaar wordt een verdovende crème aangebracht rondom de basis van de penis, hiermee wordt er voorkomen dat ze de pijn van de prikjes van de verdoving ook niet of nauwelijks voelen. Deze heeft ongeveer een half uur nodig om goed in te werken. Nadat de crème is aangebracht neemt u weer plaats in de wachtkamer.

Als u nog vragen heeft dan is er altijd de gelegenheid om deze voor de behandeling aan de arts te stellen.

Als uw zoon ongeveer 1 jaar of ouder is wordt in sommige gevallen gekozen voor een sedatiemiddel. Sedatie betekent letterlijk het verlagen van bewustzijn, waardoor een onplezierig onderzoek of behandeling niet als zodanig wordt ervaren.
De arts van MC Kliniek dient dit middel toe om angst tegen te gaan, waardoor de besnijdenis in alle rust kan worden uitgevoerd. Het sedatiemiddel (Mida zolam) vermindert het bewust: uw zoon wordt slaperig en suf, waardoor hij de ingreep niet heel bewust meemaakt, en vaak is hij het na afloop zelfs vergeten. Ademen en slikken blijven ongestoord doorgaan. Meer informatie hierover vindt u in de informatiefolder. Deze kunt u downloaden door hier te klikken.

De penis wordt eerst goed schoongemaakt (gedesinfecteerd) vervolgens wordt de lengte van te verwijderen voorhuid bepaalt. Vervolgens wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel, hierna wordt de voorhuid weggehaald. Kleine bloedinkjes worden met een elektrisch pincet dichtgeschroeid. Vervolgens wordt de voorhuid (buitenblad) met 2 hechtingen vastgemaakt aan het binnenblad van de penis. Hierna wordt er rondom de wond vaseline aangebracht, dit zorgt ervoor dat de wond goed bedekt blijft en niet aan de luier of broek gaat plakken.

besnijden kind zoon

De besnijdenis duurt 15-20 minuten, ongeveer 30 minuten na de besnijdenis begint de verdoving uit te werken. Hierbij kan lichte napijn optreden, waarbij paracetamol een goed pijnstillend effect geeft. Uw zoon krijgt direct na de behandeling een paracetamol zetpil, meestal is dat voldoende. In sommige gevallen kunt u dit na 4 uur thuis opnieuw geven. Zie hiervoor ook de tabel in de nazorgfolder.

  1. Als de toestemmingsverklaring formulier niet door beide ouders of wettelijke vertegenwoordiger is ondertekend.
  2. Als u zoon op de dag van de ingreep nog ziek is of koorts heeft.
  3. Als u zoon recentelijk een vaccinatie heeft gehad. De vaccinatie moet langer dan 3 dagen geleden zijn.
  4. Als er sprake is van te veel pubis vet, dit is vet in de huid rond om de penis. Dit kan ervoor zorgen dat het herstel van de wond niet goed verloopt. De arts beoordeelt dit en als dit het geval is, is het verstandig om de ingreep uit te stellen. Dit is meestal het geval bij kinderen vanaf 5maanden en ouder. Zodra de kinderen ouder worden en gaan lopen/rennen neemt het pubis vet af. Dan kan alsnog de besnijdenis veilig uitgevoerd worden.
  5. Als uw zoon een bekend is met een ziekte of bepaalde medicaties gebruikt.
  6. Als er bij uw zoon anatomische afwijking is van de penis. Een voorbeeld hiervan is hypospadie, dit is een aangeboren afwijking waarbij de opening van de plasbuis niet midden op de eikel zit maar lager op de eikel of zelfs aan de onderzijde van de eikel. In dat geval wordt u verwezen naar het ziekenhuis.

Na de operatie

Na de operatie kunnen jullie direct naar huis. U krijgt een patiënt informatiefolder mee, waarin uitgelegd staat waar u op moeten letten tijdens de nazorg thuis. Daarnaast krijgt u ook een tube vaseline mee voor de verzorging.

Wondverzorging
Om de wond goed te beschermen adviseren wij met regelmaat ruime hoeveelheid vaseline op de wond aan te brengen. Bij kinderen die nog een luier dragen, moet dit bij elke luierwissel opnieuw ruime hoeveelheid vaseline aangebracht worden. Bij kinderen die geen luier meer dragen, kan het soms handig zijn om alsnog de eerste dagen een luier te gebruiken als zij deze nog passen. Bij ouderen kinderen adviseren we om de eerste dagen de wond te verbinden met een verband. Hierdoor is de wond goed bedekt en is de kans op infecties laag. Daarnaast is het belangrijk dat het kind elke dag na de besnijdenis ongeveer 15 minuten in een warm bad gaat (zonder zeep/shampoo) en dit gedurende 10 dagen. Bij oudere kinderen kan de wond ook onder de douch dagelijks schoongespoeld worden.

Hechtingen
De geplaatste hechtingen zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden, deze vallen vanzelf af binnen 2-3 weken.

Pijnstilling
Kinderen kunnen nadat de verdoving is uitgewerkt enige napijn ervaren. Hierbij heeft paracetamol een goed pijnstillend effect. Dit is meestal alleen de eerste dag nodig. Zie onderstaande tabel voor de juiste dosering.

Wondgenezing
Aan de onderzijde van de eikel en soms ook aan de bovenzijde kan een ‘’geel beslag’’ ontstaan. Dit betekent dat de wond hieronder aan het genezen is. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf binnen 7 tot 10 dagen.

Voor uitgebreide informatie over het nazorg verwijzen wij u naar de informatiefolder “Nazorg besnijdenis kind’’

Nacontrole

Als de wond normaal geneest, dan is controle niet nodig. Als u toch een controle afspraak wilt maken, dan kunt u contact met ons opnemen.

Complicatie en risico’s

voorhuid kind verwijderen

Hoewel de besnijdenis een zeer veilige ingreep is, kunnen bij elke medische ingreep complicaties optreden. Hieronder leest u meer over de mogelijke complicaties.

Nabloeding
Na een besnijdenis kan een nabloeding optreden. Als dat het geval is, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van de MC Kliniek. Nabloedingen treden maar zelden op. Hiervoor is de arts 24 uur na de ingreep bereikbaar op een spoednummer die u heeft gekregen en die ook op de informatiefolder staat vermeld.

Niet kunnen plassen
Soms hebben jongens na de besnijdenis moeite met plassen. Als uw zoon 12 uur na de ingreep nog niet geplast heeft, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van de MC Kliniek via het spoednummer.

Infectie
Enkele dagen na de ingreep gaat het wondje soms wat vocht produceren, wat niet ongewoon is. U dient contact met de arts op te nemen, indien:

  • De penis rood en dik wordt
  • Pus langs de wondranden zichtbaar is
  • Koorts bij kindje optreedt

U kunt daarvoor de arts van MC Kliniek consulteren, deze is na de ingreep 24 uur bereikbaar op een daarvoor bestemde telefoonnummer. Als er nadien nog sprake is van een complicatie of infectie kunt u tijdens de openingstijden contact met ons opnemen. Buiten de openingstijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost (Let op! Dit alleen doen bij spoedgevallen). Een infectie komt bij kleine kinderen gelukkig zeer weinig voor.

Problemen

Voor de ingreep krijgt u al uitgebreid uitleg over de nazorg, u krijgt ook een informatiefolder mee waarin alle informatie nog eens goed is uitgelegd. In geval van vragen of problemen kunt u altijd contact opnemen met een van onze artsen. Deze zijn na de ingreep 24 uur bereikbaar. Na deze 24 uur treden geen acute problemen meer op, maar u kunt altijd contact opnemen met MC Kliniek via het algemene nummer.

Kosten en vergoeding

Kosten voor de besnijdenis bij kind t/m 15 jaar: €325,-

Hier vindt u een overzicht van de tarieven en wat hierbij is inbegrepen. Deze kosten dienen voorafgaand aan de behandeling te worden voldaan. Helaas wordt een besnijdenis om een religieuze en/of culturele reden vanaf 1 januari 2019 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars, ook niet in aanvullende pakketten.

Bij een medische indicatie met een verwijzing van de huisarts of specialist wordt de ingreep wel vergoed. Hiervoor gelden andere tarieven. U kunt zich hiervoor bij ons informeren.

Ervaring van patienten

“Een aanrader”

Wij hebben ons 2e zoontje ook laten besnijden, allebei goed gegaan. De artsen waren zeer professioneel en heel vriendelijk. Alles werd goed uitgelegd en de wond van ons zoontje was binnen week genezen en hij heeft nergens last van gehad. Ze hebben ook telefonisch met ons besproken wat er allemaal ging gebeuren en achteraf na de behandeling ook contact gehad hoe alles verlopen was. Zeker een aanrader !

Anis Ouerda 

Lees alle reviews

Maak direct een afspraak

Een afspraak maken voor de behandeling? Vul het afsprakenformulier in en wij nemen contact met u op.

Veelgestelde vragen

Wat te doen als er sprake is van nabloeding?2021-08-09T09:51:57+00:00

Het kan voorkomen dat er een klein beetje bloedverlies optreedt na de ingreep, als u bemerkt dat er sprake is van continu bloedverlies, dan dient u direct contact op te nemen met de arts van de MC Kliniek. De is 24 uur na de ingreep bereikbaar.

Kan mijn zoontje plassen in de luier na de operatie?2021-08-09T09:51:28+00:00

Ja, dat is geen enkel probleem. Urine is steriel en heeft geen negatieve invloed op de wondgenezing.

Hoelang duurt de wondgenezing na een besnijdenis?2021-08-09T09:51:03+00:00

Bij jonge baby’s en jongens is de wond binnen 10 dagen helemaal genezen.

Moet mijn zoontje nuchter zijn voor de operatie?2021-08-09T09:50:43+00:00

Nee, hij mag gewoon eten en drinken. Omdat de operatie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, hoeft u zoontje niet nuchter te zijn.

Wat is de beste leeftijd om een besnijdenis te laten doen?2021-08-09T09:50:26+00:00

Als het gaat om een besnijdenis op grond van een religieuze en/of culturele overweging, dan is ons advies deze uit te voeren in de eerste 3 maanden. Dit geldt niet bij een medische indicatie.

Waarom wordt er alleen plaatselijk verdoofd en niet gekozen voor algehele narcose?2021-08-09T09:50:07+00:00

Uit onderzoek is gebleken dat algehele narcose bij kinderen onder de 4 jaar risicovol is. Bij MC Kliniek wordt de behandeling alleen onder lokale verdoving uitgevoerd. Lokale verdoving is zeer effectief en veilig.

Kan de behandeling ook uitgevoerd worden als alleen een ouder toestemming geeft?2021-08-09T09:49:46+00:00

Nee, er is van beide ouders toestemming en handtekening nodig om de besnijdenis te laten uitvoeren. Dit kan alleen als een van de ouder volledig gezag heeft over het kind. Hiervoor dient u de papieren van de rechtbank te overhandigen.

Moeten beide ouders aanwezig zijn bij de besnijdenis van een minderjarig kind?2021-08-09T09:49:23+00:00

Nee, dat hoeft niet. U dient wel bij de afspraak door beide ouders ondergetekende toestemmingsverklaring en geldige legitimatiebewijs mee te nemen.

Heeft mijn kindje pijn?2021-08-09T09:48:53+00:00

Bij MC Kliniek proberen wij de behandeling zo uit te voeren dat het kindje bijna geen pijn ervaart. Bij wat oudere jongens wordt er van tevoren nog een verdovende crème aangebracht waardoor ze prikje van de verdoving ook helemaal niet meer voelen. De baby’s vallen soms in slaap tijdens de operatie. Wat oudere kindjes zijn op het mobiel hun favoriete programma aan het kijken.

Wie voert deze behandeling uit?2021-08-09T09:48:18+00:00

Uw kind wordt uitsluitend geholpen door een zeer ervaren besnijdenisarts.

Worden de kosten van deze ingreep vergoedt door de verzekering?2021-08-09T09:47:49+00:00

Nee, de kosten voor deze ingreep worden niet vergoed door de verzekering.

Mijn zoontje heeft nog geen legitimatiebewijs2021-08-09T09:46:44+00:00

Dat is geen probleem. U kunt ook het verzekeringspasje of een ander document meenemen waarop zijn gegevens op staan.

Wat moet ik meenemen naar de afspraak?2021-08-09T09:46:24+00:00

U dient de volgende dingen mee te nemen naar de afspraak:

  • Ingevulde toestemmingsverklaring (door beide ouders!). Als u thuis geen printer heeft mag u deze ook ondertekenen op de locatie.
  • Geldige legitimatiebewijs van beide ouders
  • Extra luiers (indien van toepassing)
  • Speen of flesje drinken (indien van toepassing)
  • Speelgoed wat hij leuk vindt
Mogen de ouders aanwezig zijn bij de operatie?2021-08-09T09:45:48+00:00

Ja, beide ouders mogen aanwezig zijn bij de behandeling.

Heb ik een verwijzing nodig voor de besnijdenis van de huisarts?2021-08-09T09:45:31+00:00

Voor een besnijdenis op grond van cultureel en/of religieuze overweging, heeft u geen verwijzing nodig.

Heeft MC Kliniek een klachtenprocedure?2021-08-26T08:09:11+00:00

Wij vinden het erg belangrijk dat de patiënten en ouders tevreden zijn. Dit doen we door goede zorg te leveren en dit altijd in samenspraak met u. Ondanks dit kan het soms gebeuren dat u ontevreden bent. In dat geval vragen wij u dan ook altijd eerst contact met ons op te nemen. Wij nodigen u uit om samen naar een de juiste oplossing te zoeken.

Als we er samen niet uitkomen?

Als het niet lukt in samenspraak met MC Kliniek uw klacht op te lossen dan is er de mogelijkheid dat u zich meldt bij de geschillencommissie. MC Kliniek is aangesloten bij een onafhankelijk klachten een geschillencommissie Stichting DOKh. Hier leest u meer over hoe u verder geholpen kunt worden.

Wat te doen in geval van ontevredenheid?2021-08-09T09:52:44+00:00

Wij verzoeken u in geval van ontevredenheid en/of opmerkingen eerst altijd contact met ons op te nemen. Wij zullen samen met u kijken naar een gepaste oplossing. Hiervoor kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Hoelang is de wachtlijst voor de operatie?2021-08-09T09:31:37+00:00

Gezien wij kleinschalige en directe zorg aanbieden kunt u al snel bij ons terecht. Meestal kunt u binnen 2 weken ingepland worden voor de ingreep.

Ga naar de bovenkant