Besnijdenis man2021-08-24T11:31:15+00:00

BESNIJDENIS MAN

Ook op latere leeftijd is besnijdenis mogelijk.

 • Circumcisie door ervaren artsen

 • Zonder pijn en angst
 • Geen wachtlijst, direct geholpen

Maak een afspraak

BESNIJDENIS MAN

Ook op latere leeftijd is besnijdenis mogelijk.

 • Circumcisie door ervaren artsen

 • Zonder pijn en angst
 • Geen wachtlijst, direct geholpen

Maak een afspraak

Besnijdenis bij volwassen mannen

Bij een besnijdenis ook wel circumcisie genoemd, wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. Een besnijdenis is een relatief eenvoudige chirurgische ingreep, die 30 tot 45 minuten duurt.

De meest voorkomende redenen bij volwassen mannen om te kiezen voor een besnijdenis is van medische aard. Andere redenen kunnen zijn hygiëne, religie of omdat mannen dit mooier vinden. De meest voorkomende klachten voor deze ingreep bij volwassenen zijn:

 • Vernauwde voorhuid

 • Problemen bij het plassen

 • Een pijnlijke erectie of pijn tijdens geslachtsgemeenschap

 • Terugkerende ontstekingen van de eikel of voorhuid

Lees meer over ons

Waarom besnijden?

Lees hier meer over de klachten en medische redenen voor het verwijderen van de voorhuid.

Besnijdenis bij niet medische indicatie

Wij zien ook vaak dat mannen en jongvolwassenen kiezen voor een besnijdenis waarbij geen klachten zijn van de voorhuid. De meest voorkomende redenen hiervoor zijn:

 • Hygiëne: dat ze het toch lastig vinden om de voorhuid goed schoon te houden. Dit ruikt dan onaangenaam.
 • Esthetisch: dit wil zeggen dat ze het mooier vinden als de voorhuid niet meer over de eikel heen hangt, maar dat de eikel blootligt.
 • Geloof: mannen die op latere leeftijd kiezen voor een besnijdenis vanuit hun geloofsovertuiging.

De behandeling

Hieronder leest u hoe de behandeling (circumcisie) bij mannen stap voor stap verloopt.

Intakegesprek

Als u zich heeft aangemeld via de website, dan wordt er altijd een intakegesprek bij de arts ingepland. Dit is altijd telefonisch. Hierin bespreekt de arts met u de redenen waarom u deze behandeling wilt ondergaan. Daarnaast krijgt u uitleg over de ingreep, nabehandeling, mogelijke complicaties. De arts zal u ook wat vragen stellen over u gezondheid en medicatie gebruik. Als u zelf ook nog vragen heeft over de behandeling dan is er ook de gelegenheid om deze te stellen.
Als er geen bijzonderheden zijn, zult u ingepland worden voor een operatie.

Voorbereiding

Met uw afspraak voor de behandeling, ontvangt u ook een informatiefolder van ons. Hierin staat uitgelegd hoe u zich goed kunt voorbereiden op de behandeling.

 • Wij adviseren u op de dag van de ingreep thuis te douchen en de voorhuid goed schoon te maken.
 • U hoeft niet nuchter te komen.
 • De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving.
 • Als u bloedverdunners gebruikt, moet dit in overleg met de arts van tevoren gestopt worden.

Wat neemt u mee?

 • Uw geldige legitimatiebewijs
 • Ondertekende toestemmingsverklaring
 • Indien u meerder medicatie gebruikt, uw Actueel Medicatie Overzicht (AMO)
 • Strak ondergoed.
 • Zorg ervoor dat u iemand meeneemt die uw weer terug naar huis kan brengen.

Operatie

Op de dag van de operatie, meldt u zich op de door u gekozen locatie. U wordt hier ontvangen en uw gegevens worden gecontroleerd. U dient ook de ondertekende toestemmingsverklaring hier te overhandigen, deze wordt aan uw dossier toegevoegd. Nadien mag u weer plaats nemen in de wachtkamer, uw wordt dan opgeroepen en wordt begeleid naar de behandelkamer.
De arts zal nogmaals met u de behandeling doorlopen en de mogelijke complicaties bespreken. Als er geen vragen zijn, dan mag u de kleding van onderen uitdoen en plaats nemen op de behandeltafel.

De arts inspecteert eerst of er geen bijzonderheden zijn aan de penis. Daarna wordt de huid goed schoongemaakt en krijgt u een aantal prikjes rondom de penis (verdoving in de basis van de penis). Hierdoor is de penis verdooft. Vervolgens wordt de penis opnieuw gedesinfecteerd en komt er een steriele doek over u heen.

Er wordt bepaald hoeveel voorhuid weggehaald moet worden, dit wordt afgetekend. Daarna zal de arts controleren of uw geen pijn voelt. Als u niets meer voelt zal de arts de operatie uitvoeren en de voorhuid verwijderen. De wond wordt rondom dicht gemaakt met een aantal hechtingen. Deze hechtingen zijn oplosbaar en vallen vanzelf af na ongeveer 3 weken. Er wordt ook verband om de penis aangebracht. De operatie duurt ongeveer 30-45 min.

Na de operatie

Na de operatie kunt u direct naar huis. U krijgt een patiënt informatiefolder mee, waarin uitgelegd staat waar u op moeten letten tijdens de nazorg thuis. Daarnaast krijgt u ook een tube vaseline mee voor de verzorging.

Herstel thuis

In de eerste periode thuis kunt u last hebben van volgende klachten en verschijnselen:

 • Na de ingreep kan de penis gezwollen en blauw/rood uitzien. Dit verdwijnt in de loop van enkele weken.
 • Ook kan de eikel wat gevoelig zijn. U kunt hiervoor vaseline gebruiken, deze krijgt u mee na de behandeling.
 • In het begin kunt u branderig gevoel ervaren tijdens het plassen. Ook dit verdwijnt in de loop van de tijd vanzelf.
 • De hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen na ongeveer na 3 weken. Op de plaats van de hechting kan wat beslag of een korstje ontstaan. Ook dit verdwijnt vanzelf.
 • De penis is verbonden met een verband, deze mag u na 24 uur verwijderen.
 • Bij pijn kunt u gebruik maken van paracetamol volgens de vermelde dosering.
 • Na 24 uur kunt u kort douchen. Hierbij geen zeep of shampoo gebruiken op het wondgebied.
 • De eerste week na de ingreep moet u rustig aan doen en zware inspannend werk vermijden.
 • De eerste 6 weken (tot de wond helemaal genezen is) na de operatie mag u niet masturberen of geslachtsgemeenschap hebben.
 • Draag de eerste week een strak ondergoed, waarbij u de penis omhoog legt, richting de navel.

Nacontrole

Als de wond normaal geneest, dan is controle niet nodig. Als u toch een controle afspraak wilt maken, dan kunt u contact met ons opnemen.

Complicatie en risico’s

Tijdens en bij elke operatie kunnen er achteraf problemen optreden. Ook al is de operatie zelf goed gegaan. Dit noemen we complicaties.

De kans op complicaties bij een besnijdenis is klein. De meest voorkomende complicaties bij zo een ingreep zijn: nabloeding, wondinfectie en/of verstoorde wondgenezing.

Wat we wel vaak zien is een blauwe verkleuring aan de basis van de penis en/of van de balzak, dit is normaal en verdwijnt zelf.

In volgende gevallen moet u altijd contact opnemen met MC Kliniek:

 • Als u koorts boven 38,5 graden heeft.
 • Als u 12 uur na de ingreep niet heeft kunnen plassen.
 • Als de penis steeds dikker wordt.
 • Als er steeds bloed blijft uitkomen.
  Als u pijn krijgt, dit niet verdwijnt na het innemen van adequate dosering van pijnstillers.

Na de behandeling is de arts 24 uur bereikbaar op het spoed nummer. Deze kunt u terugvinden op de website en op het nazorg formulier. Als er na 24 uur buiten kantoortijd nog problemen zijn die acuut zijn en niet kunnen wachten tot de volgende werkdag, moet u contact opnemen met de Huisartsenpost in uw eigen regio.

Kosten en vergoeding

De kosten voor de ingreep bedragen €425,-

Bij een medische indicatie met een verwijzing van de huisarts of specialist wordt de ingreep wel vergoed. Hiervoor gelden andere tarieven. U kunt zich hiervoor bij ons informeren.

Ervaring van patienten

“Geruststellend!”

Ik kreeg een verwijzing om de voorhuid weg te laten halen. Ik vond dit heel beangstigend. Ik heb mij goed ingelezen en uiteindelijk ook geïnformeerd in het ziekenhuis. Gezien ik erg gespannen was, werd ik niet gerustgesteld. Toen heb ik ook contact gehad met MC Kliniek vanaf begin kreeg ik een begripvolle arts aan de lijn die mij geruststellende. Dit voelde voor mij heel goed. Daarom heb ik gekozen om de behandeling bij MC Kliniek uit te laten voeren. De operatie en herstel verliepen soepel.

Lees alle reviews

Maak direct een afspraak

Een afspraak maken voor de behandeling? Vul het afsprakenformulier in en wij nemen contact met u op.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Op welke leeftijd kan een besnijdenis uitgevoerd worden?2021-07-26T12:29:15+00:00

De besnijdenis kan op elke leeftijd uitgevoerd worden. 

Wanneer ben ik hersteld?2021-07-26T12:30:21+00:00

De eerste 6 weken (tot de wond helemaal genezen is) na de operatie mag u niet masturberen of geslachtsgemeenschap hebben.

Hoelang is de wachtlijst voor de operatie?2021-08-09T09:31:37+00:00

Gezien wij kleinschalige en directe zorg aanbieden kunt u al snel bij ons terecht. Meestal kunt u binnen 2 weken ingepland worden voor de ingreep.

Heb ik een verwijzing nodig van de huisarts?2021-08-09T09:32:33+00:00

Voor een besnijdenis op grond van culturele, hygiënische of cosmetische redenen is er geen verwijzing nodig van de huisarts. Voor een besnijdenis op basis van medische redenen is er wel een verwijzing van de huisarts nodig.

Worden de kosten van deze ingreep vergoedt door de verzekeraar?2021-08-09T09:32:56+00:00

De kosten worden meestal niet vergoed, neem daarom ook altijd zelf van tevoren contact met uw eigen zorgverzekeraar om na te gaan of de kosten in uw geval wel vergoed worden.

Welke manier van besnijdenis (losse, strakke, laag of hoog) wordt er toegepast?2021-08-09T09:33:40+00:00

Hoewel er op het internet veel te vinden is over de verschillende manieren van besnijdenis. Doen we maar op een manier de besnijdenis en dat is het verwijderen van de voorhuid. Het frenulum wordt hierbij ook voor deel doorgenomen.

Als je te strak besnijdt dan kunnen er problemen ontstaan met erectie, dit kan pijnlijk zijn. Als je te veel huid over de eikel achter laat, is er kans groot dat er op dat plek een littekenvorming ontstaat en dat kan weer leiden tot een vernauwing waardoor de voorhuid niet over de eikel heen kan gaan.

Bij MC Kliniek voeren we daarom geen behandeling uit waarop wij al van tevoren weten dat u problemen kunt krijgen na de behandeling.

Kan ik zelf terugrijden met de auto?2021-08-09T09:35:56+00:00

U kunt direct na de behandeling naar huis. Wij adviseren altijd iemand mee te nemen naar de afspraak, die u weer terug naar huis kan brengen.

 

Welke manier van verdoving wordt er gebruikt?2021-08-09T09:37:10+00:00

De behandeling wordt altijd onder lokale verdoving uitgevoerd.

Is de behandeling pijnlijk?2021-08-09T09:37:40+00:00

Voor het verdoven wordt gebruik gemaakt van hele dunnen naald, hierdoor voelt u nauwelijks de verdovingsprikjes. Als het eenmaal verdoofd is wordt dit gecontroleerd bij u of u geen pijn meer voelt. Vanaf dat moment verloopt de behandeling geheel pijnloos.

Is het pijnlijk als de verdoving is uitgewerkt?

De eerste 2-3 dagen kan de eikel gevoelig zijn en kan de wond een beetje pijn doen. Hiervoor kunt het beste paracetamol gebruiken, dit helpt goed tegen de pijn. U krijgt ook een tube vaseline mee, deze moet u in begin dagelijks aanbrengen dit geeft ook verlichting.

Wanneer kan ik weer seksueel actief zijn na de behandeling?2021-08-09T09:38:01+00:00

U mag seksueel actief zijn als de wond volledig genezen is, dit duurt gemiddeld 6 weken.

Wat te doen in geval van ontevredenheid?2021-08-09T09:52:44+00:00

Wij verzoeken u in geval van ontevredenheid en/of opmerkingen eerst altijd contact met ons op te nemen. Wij zullen samen met u kijken naar een gepaste oplossing. Hiervoor kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Heeft MC Kliniek een klachtenprocedure?2021-08-26T08:09:11+00:00

Wij vinden het erg belangrijk dat de patiënten en ouders tevreden zijn. Dit doen we door goede zorg te leveren en dit altijd in samenspraak met u. Ondanks dit kan het soms gebeuren dat u ontevreden bent. In dat geval vragen wij u dan ook altijd eerst contact met ons op te nemen. Wij nodigen u uit om samen naar een de juiste oplossing te zoeken.

Als we er samen niet uitkomen?

Als het niet lukt in samenspraak met MC Kliniek uw klacht op te lossen dan is er de mogelijkheid dat u zich meldt bij de geschillencommissie. MC Kliniek is aangesloten bij een onafhankelijk klachten een geschillencommissie Stichting DOKh. Hier leest u meer over hoe u verder geholpen kunt worden.

Wat te doen als er sprake is van nabloeding?2021-08-09T09:51:57+00:00

Het kan voorkomen dat er een klein beetje bloedverlies optreedt na de ingreep, als u bemerkt dat er sprake is van continu bloedverlies, dan dient u direct contact op te nemen met de arts van de MC Kliniek. De is 24 uur na de ingreep bereikbaar.

Ga naar de bovenkant