Besnijdenis baby2022-09-22T10:59:10+00:00

BESNIJDENIS BABY

Besnijdenis bij baby’s om religieuze of medische redenen.

 • Circumcisie door ervaren artsen

 • Zonder pijn en angst
 • Tijd en aandacht voor baby en ouders
Maak een afspraak

BESNIJDENIS BABY

Besnijdenis bij baby’s om religieuze of medische redenen.

 • Circumcisie door ervaren artsen

 • Zonder pijn en angst
 • Tijd en aandacht voor baby en ouders
Maak een afspraak

Besnijdenis bij baby’s

Bij een besnijdenis ook wel circumcisie genoemd, wordt een gedeelte of de gehele voorhuid van de penis operatief verwijderd. De meest voorkomende reden hiertoe bij baby’s is van culturele aard. Bij oudere jongens kan er soms ook sprake zijn van een medische redenen om de besnijdenis (circumcisie) te laten uitvoeren.

Een besnijdenis is een bijzonder feestelijk moment

Er zijn maar weinig medische ingrepen die ook feestelijk zijn. Een besnijdenis is de uitzondering op de regel. Deze ingreep is voor moslims en de joden overal ter wereld een bijzonder moment. Onze artsen begrijpen het belang van dit bijzonder moment, daarom nemen ze ook uitgebreid tijd hiervoor en zorgen ervoor dat de behandeling voor uw baby zo comfortabel mogelijk verloopt. Zonder pijn en zonder angst, met tijd en aandacht voor kind en ouders.

Lees meer over ons

Waarom besnijden?

Er zijn verschillende redenen om te kiezen voor een besnijdenis. Vaak wordt een besnijdenis verricht op grond van culturele en/of godsdienstige gronden. Daarnaast zijn er een aantal medische indicaties voor deze ingreep, die vooral voorkomen op oudere leeftijd.

Vanaf wanneer besnijden? Hoe jonger hoe beter!

Hoewel een besnijdenis bij ons op alle leeftijden kan plaatsvinden, adviseren wij u om de besnijdenis van uw zoontje op een zo jong mogelijke leeftijd te doen. Beste leeftijd is in de eerste 3 maanden. Zodra na de geboorte het lichaamsgewicht weer toeneemt kan uw baby besneden worden.

De voordelen van besnijdenis op jonge leeftijd:

 • Nauwelijks pijn.
 • Snelle wondgenezing.
 • Geen last van de ingreep (ze kruipen nog niet en kunnen nog niet met hun handen aan de wond komen).

baby voorhuid verwijderen

De behandeling

De besnijdenis van uw zoon is voor de meeste ouders een zeer bijzondere en speciale gebeurtenis. Bij MC Kliniek begrijpen wij dat goed en nemen uitgebreid tijd voor u. Wij streven voor een cosmetisch mooi resultaat met zo min mogelijk stress voor uw baby. Hierbij staat deskundigheid en veiligheid van de behandeling hoog in het vaandel.

Intakegesprek

U kunt zich via de website aanmelden om een afspraak te maken voor de ingreep. Er is geen intakegesprek nodig. Indien u vragen heeft over de behandeling dan kunt u telefonisch contact met ons op nemen of het contactformulier invullen. Als er geen bijzonderheden zijn, zult u ingepland worden voor een operatie.

Voorbereiding

Met uw afspraak voor de behandeling, ontvangt u ook een informatiefolder van ons. Hierin staat uitgelegd hoe u zich kunt voorbereiden op de behandeling.

Wat neemt u mee?

 • Uw geldige legitimatiebewijs en van uw zoon
 • Ondertekende toestemmingsverklaring door beide ouders
 • Schone luier

Operatie

Nadat de gegevens gecontroleerd zijn en het toestemmingsformulier door beide ouders is ondertekend. Krijgt u uitleg over de nazorg, hierin wordt aan de hand van een formulier en foto’s uitgelegd wat u kunt verwachten van de herstelperiode.

Uw kindje krijgt een lokale verdoving zodat hij geen pijn ervaart. De penis wordt eerst goed schoongemaakt (gedesinfecteerd) vervolgens wordt de lengte van te verwijderen voorhuid bepaalt. Vervolgens wordt de voorhuid losgemaakt van de eikel, hierna wordt de voorhuid weggehaald. Kleine bloedinkjes worden met een elektrisch pincet dichtgeschroeid. Vervolgens wordt de voorhuid (buitenblad) met 2 hechtingen vastgemaakt aan het binnenblad van de penis. Hierna wordt er rondom de wond vaseline aangebracht, dit zorgt ervoor dat de wond goed bedekt blijft en niet aan de luier of broek gaat plakken.

besnijden baby

De besnijdenis duurt 15-20 minuten, ongeveer 30 minuten na de besnijdenis begint de verdoving uit te werken. Hierbij kan lichte napijn optreden, waarbij paracetamol een goed pijnstillend effect geeft.

Na de operatie en herstel

Na de operatie kunnen jullie direct naar huis. U krijgt een patiënt informatiefolder mee, waarin uitgelegd staat waar u op moeten letten tijdens de nazorg thuis. Daarnaast krijgt u ook een tube vaseline mee voor de verzorging.

Wondverzorging

Om de wond goed te beschermen adviseren wij met regelmaat ruime hoeveelheid vaseline op de wond aan te brengen. Bij baby’s bij elke luierwissel. Hierdoor is de wond goed bedekt en is de kans op infecties laag. Daarnaast is het belangrijk dat het kind elke dag na de besnijdenis ongeveer 15 minuten in een warm bad gaat (zonder zeep/shampoo) en dit gedurende 10 dagen.

Hechtingen

De geplaatste hechtingen zijn oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden, deze vallen vanzelf af binnen 2-3 weken.

Pijnstilling

Kinderen kunnen nadat de verdoving is uitgewerkt enige napijn ervaren. Hierbij heeft paracetamol een goed pijnstillend effect. Dit is meestal alleen de eerste dag nodig. Zie onderstaande tabel voor de juiste dosering.

Wondgenezing

Aan de onderzijde van de eikel en soms ook aan de bovenzijde kan een ‘’geel beslag’’ ontstaan. Dit betekent dat de wond hieronder aan het genezen is. Dit is onschuldig en verdwijnt vanzelf binnen 7 tot 10 dagen.

Voor uitgebreide informatie over het nazorg verwijzen wij u naar de informatiefolder “Nazorg besnijdenis kind’’.

Complicatie en risico’s

Hoewel de besnijdenis een zeer veilige ingreep is, kunnen bij elke medische ingreep complicaties optreden. Hieronder leest u meer over de mogelijke complicaties.

Nabloeding

Na een besnijdenis kan een nabloeding optreden. Als dat het geval is, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van de MC Kliniek. Nabloedingen treden maar zelden op. Hiervoor is de arts 24 uur na de ingreep bereikbaar op een apart telefoonnummer die u heeft gekregen en die op de informatiefolder staat vermeld.

Niet kunnen plassen

Soms hebben baby’s na de besnijdenis moeite met plassen. Als uw zoond 12 uur na de ingreep nog niet geplast heeft, moet contact worden opgenomen met de dienstdoende arts van de MC Kliniek via het spoednummer.

Infectie

Enkele dagen na de ingreep gaat het wondje soms wat vocht produceren, wat niet ongewoon is. U dient contact met de arts op te nemen, indien:

 • De penis rood en dik wordt
  Pus langs de wondranden zichtbaar is
  Koorts bij kindje optreedt

U kunt daarvoor de arts van MC Kliniek consulteren, deze is na de ingreep 24 uur bereikbaar op een daarvoor bestemde telefoonnummer. Als er nadien nog sprake is van een complicatie of infectie kunt u tijdens de openingstijden contact met ons opnemen. Buiten de openingstijden kunt u contact opnemen met de huisartsenpost (Let op! Dit alleen doen bij spoedgevallen). Een infectie komt bij jonge baby’s gelukkig weinig voor.

Problemen

Voor de ingreep krijgt u al uitgebreid uitleg over de nazorg, u krijgt ook een informatiefolder mee waarin alle informatie nog eens goed is uitgelegd. In geval van vragen of problemen kunt u altijd contact opnemen met een van onze artsen. Deze zijn na de ingreep 24 uur bereikbaar. Na deze 24 uur treden geen acute problemen meer op, maar u kunt altijd contact opnemen met MC Kliniek via het algemene nummer.

Kosten en vergoeding

Hier vindt u een overzicht van de tarieven en wat hierbij is inbegrepen. Deze kosten dienen voorafgaand aan de behandeling te worden voldaan. Helaas wordt een besnijdenis om een religieuze en/of culturele reden vanaf 1 januari 2019 niet meer vergoed door de zorgverzekeraars, ook niet in aanvullende pakketten.

Bij een medische indicatie met een verwijzing van de huisarts of specialist wordt de ingreep wel vergoed. Hiervoor gelden andere tarieven. U kunt zich hiervoor bij ons informeren.

Kosten voor de besnijdenis van baby’s: €325,-.

Ervaring van patienten

“Erg tevreden”

Wij hebben ons eerste zoontje van 4 maandjes oud pas laten besnijden. De arts gebeld voor een intake, waar we duidelijke informatie kregen en 1 week later vond de besnijdenis plaats. Het herstel loopt goed, ons zoontje heeft geen last ervan, ook niet bij het plassen. Kortom: We zijn erg tevreden over het eindresultaat en de goede zorg wat we gekregen hebben.

Marjolein Glaser

Lees alle reviews

Maak direct een afspraak

Een afspraak maken voor de behandeling? Vul het afsprakenformulier in en wij nemen contact met u op.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Wat te doen als er sprake is van nabloeding?2021-08-09T09:51:57+00:00

Het kan voorkomen dat er een klein beetje bloedverlies optreedt na de ingreep, als u bemerkt dat er sprake is van continu bloedverlies, dan dient u direct contact op te nemen met de arts van de MC Kliniek. De is 24 uur na de ingreep bereikbaar.

Kan mijn zoontje plassen in de luier na de operatie?2021-08-09T09:51:28+00:00

Ja, dat is geen enkel probleem. Urine is steriel en heeft geen negatieve invloed op de wondgenezing.

Hoelang duurt de wondgenezing na een besnijdenis?2021-08-09T09:51:03+00:00

Bij jonge baby’s en jongens is de wond binnen 10 dagen helemaal genezen.

Moet mijn zoontje nuchter zijn voor de operatie?2021-08-09T09:50:43+00:00

Nee, hij mag gewoon eten en drinken. Omdat de operatie wordt uitgevoerd onder lokale verdoving, hoeft u zoontje niet nuchter te zijn.

Wat is de beste leeftijd om een besnijdenis te laten doen?2021-08-09T09:50:26+00:00

Als het gaat om een besnijdenis op grond van een religieuze en/of culturele overweging, dan is ons advies deze uit te voeren in de eerste 3 maanden. Dit geldt niet bij een medische indicatie.

Waarom wordt er alleen plaatselijk verdoofd en niet gekozen voor algehele narcose?2021-08-09T09:50:07+00:00

Uit onderzoek is gebleken dat algehele narcose bij kinderen onder de 4 jaar risicovol is. Bij MC Kliniek wordt de behandeling alleen onder lokale verdoving uitgevoerd. Lokale verdoving is zeer effectief en veilig.

Kan de behandeling ook uitgevoerd worden als alleen een ouder toestemming geeft?2021-08-09T09:49:46+00:00

Nee, er is van beide ouders toestemming en handtekening nodig om de besnijdenis te laten uitvoeren. Dit kan alleen als een van de ouder volledig gezag heeft over het kind. Hiervoor dient u de papieren van de rechtbank te overhandigen.

Moeten beide ouders aanwezig zijn bij de besnijdenis van een minderjarig kind?2021-08-09T09:49:23+00:00

Nee, dat hoeft niet. U dient wel bij de afspraak door beide ouders ondergetekende toestemmingsverklaring en geldige legitimatiebewijs mee te nemen.

Heeft mijn kindje pijn?2021-08-09T09:48:53+00:00

Bij MC Kliniek proberen wij de behandeling zo uit te voeren dat het kindje bijna geen pijn ervaart. Bij wat oudere jongens wordt er van tevoren nog een verdovende crème aangebracht waardoor ze prikje van de verdoving ook helemaal niet meer voelen. De baby’s vallen soms in slaap tijdens de operatie. Wat oudere kindjes zijn op het mobiel hun favoriete programma aan het kijken.

Wie voert deze behandeling uit?2021-08-09T09:48:18+00:00

Uw kind wordt uitsluitend geholpen door een zeer ervaren besnijdenisarts.

Worden de kosten van deze ingreep vergoedt door de verzekering?2021-08-09T09:47:49+00:00

Nee, de kosten voor deze ingreep worden niet vergoed door de verzekering.

Mijn zoontje heeft nog geen legitimatiebewijs2021-08-09T09:46:44+00:00

Dat is geen probleem. U kunt ook het verzekeringspasje of een ander document meenemen waarop zijn gegevens op staan.

Wat moet ik meenemen naar de afspraak?2021-08-09T09:46:24+00:00

U dient de volgende dingen mee te nemen naar de afspraak:

 • Ingevulde toestemmingsverklaring (door beide ouders!). Als u thuis geen printer heeft mag u deze ook ondertekenen op de locatie.
 • Geldige legitimatiebewijs van beide ouders
 • Extra luiers (indien van toepassing)
 • Speen of flesje drinken (indien van toepassing)
 • Speelgoed wat hij leuk vindt
Mogen de ouders aanwezig zijn bij de operatie?2021-08-09T09:45:48+00:00

Ja, beide ouders mogen aanwezig zijn bij de behandeling.

Heb ik een verwijzing nodig voor de besnijdenis van de huisarts?2021-08-09T09:45:31+00:00

Voor een besnijdenis op grond van cultureel en/of religieuze overweging, heeft u geen verwijzing nodig.

Heeft MC Kliniek een klachtenprocedure?2021-08-26T08:09:11+00:00

Wij vinden het erg belangrijk dat de patiënten en ouders tevreden zijn. Dit doen we door goede zorg te leveren en dit altijd in samenspraak met u. Ondanks dit kan het soms gebeuren dat u ontevreden bent. In dat geval vragen wij u dan ook altijd eerst contact met ons op te nemen. Wij nodigen u uit om samen naar een de juiste oplossing te zoeken.

Als we er samen niet uitkomen?

Als het niet lukt in samenspraak met MC Kliniek uw klacht op te lossen dan is er de mogelijkheid dat u zich meldt bij de geschillencommissie. MC Kliniek is aangesloten bij een onafhankelijk klachten een geschillencommissie Stichting DOKh. Hier leest u meer over hoe u verder geholpen kunt worden.

Wat te doen in geval van ontevredenheid?2021-08-09T09:52:44+00:00

Wij verzoeken u in geval van ontevredenheid en/of opmerkingen eerst altijd contact met ons op te nemen. Wij zullen samen met u kijken naar een gepaste oplossing. Hiervoor kunt u gebruik maken van het contactformulier.

Hoelang is de wachtlijst voor de operatie?2021-08-09T09:31:37+00:00

Gezien wij kleinschalige en directe zorg aanbieden kunt u al snel bij ons terecht. Meestal kunt u binnen 2 weken ingepland worden voor de ingreep.

Ga naar de bovenkant