Kort voorhuidriempje / toompje
Het voorhuidsbandje, toompje of riempje wat in de medische termen Frenulum wordt genoemd, bevindt zich aan de onderkant van de penis. De voorhuid (het binnenblad) zit hier vast aan de eikel. Bij sommige volwassenen mannen en soms ook bij jongvolwassenen kan het voorkomen dat dit riempje te kort is.
Klachten bij een kort frenulum
Bij een te kort of te strak frenulum bij uw penis kunt u het volgende ervaren:
- De voorhuid kan niet volledig teruggetrokken worden over de eikel.
- U heeft pijn bij erectie. Doordat het frenulum te strak is, trekt dat aan de onder kant van de eikel, dit kan een pijnlijke sensatie geven bij erectie.
- Pijn bij vrijen.
- Bij erectie wordt de eikel naar beneden getrokken waardoor, de penis lichtelijk krom staat.
- Scheurtjes van het frenulum. Dit kan pijnlijk zijn en door deze scheurtjes kan het opnieuw littekenweefsel ontstaan waardoor het frenulum nog strakker wordt.
Hoe ontstaat een te strakke frenulum?
- Het kan zijn dat u vanaf de geboorte al een te korte frenulum heeft. Net als een te kort tongriempje bij de geboorte.
- Door ontstekingen van de voorhuid en littekenvorming kan het frenulum strakker worden. Het littekenweefsel is altijd stugger dan de oorspronkelijke huid. Hierdoor wordt het frenulum strakker.
Toompje verwijderen, de behandeling
Een strakke frenulum kan met een kleine simpele operatie behandeld worden. Dit heet een frenulumplastiek. Hierbij wordt het frenelum door middel van een kleine operatie verlengd. Hieronder leest u meer over de ingreep.
De ingreep
- De ingreep wordt uitgevoerd onder lokale verdoving. De arts maakt een dwars sneetje in het frenulum. Dit kan gedaan worden door een mesje of door een elektrisch apparaat. Hierdoor wordt het frenulum langer en staat niet meer onder spanning bij een erectie.
- Soms wordt ervoor gekozen om de wond te sluiten met een hechting, deze hechtingen zijn oplosbaar en vallen vanzelf uit na ongeveer 2 weken.
- Na de ingreep wordt er kleine hoeveelheid vaseline op de wond aangebracht en de voorhuid wordt weer over de eikel heengetrokken. Op deze manier wordt de wond meteen beschermd en dient de voorhuid als een soort verband.
De duur van de ingreep
De ingreep duurt ongeveer 15 minuten.
Nazorg
Wondverzorging
- De eerste paar dagen kan de wond een beetje nabloeden. Wij adviseren om een gaasje in de onderbroek te leggen om te voorkomen dat het bloed in het ondergoed terecht komt.
- 24 uur na de ingreep kunt u douchen
- Het is belangrijk dat u dagelijks de voorhuid voorzichtig terugtrekt en de wond spoelt. Daarna goed droogdeppen in plaats van wrijven.
- U mag niet in zwembad of bad totdat de wond helemaal genezen is. Dit duurt ongeveer 2 weken.
- Hechtingen zijn oplosbaar en verdwijnen na ongeveer 2 weken. Gedurende deze periode mag u niet in bad of zwembad, want de kans is dan groot dat het wondje gaat infecteren.
- U mag geen geslachtsgemeenschap hebben tot dat de wond helemaal genezen is.
Pijnstilling
Na de ingreep kunt u de eerst paar dagen wat pijnklachten ervaren. Hiervoor kunt u een pijnstiller nemen. Wij adviseren hiervoor de paracetamol volgens de juiste dosering te nemen (lees hiervoor de bijsluiter). Gebruik geen ibuprofen of noproxen, dit werkt bloed verdunnend en is de kans groter dat de wond blijft bloeden.
Complicatie en risico’s
Bij elke operatie kunnen er achteraf problemen optreden. Ook al is de operatie zelf goed gegaan. Dit noemen we complicaties.
De kans op complicaties bij een frenulotomie is klein. De meest voorkomende complicaties bij zo een ingreep zijn: nabloeding, wondinfectie en/of verstoorde wondgenezing.
In volgende gevallen moet u altijd contact opnemen met MC Kliniek:
- Als u koorts boven 38,5 graden heeft. Buiten kantoortijden moet u altijd contact opnemen met de huisartsenpost in u eigen regio.
- Als er steeds bloed blijft uitkomen (klein beetje bloedverlies is normaal).
- Als u pijn krijgt, dit niet verdwijnt na het innemen van adequate dosering van pijnstillers.